opc_loader

Sieraden Oppervlaktebewerking Opties

Speciale oppervlaktetechnieken voor sieraden

Glimmend, mat, ice of florentine? Dit zijn de verschillende texturen voor je sieraad 

Bij het uitzoeken van nieuwe sieraden let je waarschijnlijk op de eerste dingen die je ziet: de kleur en de vorm bijvoorbeeld. Maar als je iets beter kijkt zie je dat sieraden op allerlei verschillende manieren afgewerkt kunnen worden. We gaan het hier hebben over de specifieke afwerking van de oppervlakte van sieraden. Weet jij bijvoorbeeld wat een Florentine afwerking is? Zo niet, lees dan gauw verder.

Bright polished

Laten we beginnen met een van de bekendste oppervlakte afwerking van sieraden: bright polish

Als je een ‘bright polished’ sieraad bekijkt zul je zien dat deze glad is, behoorlijk glimt en licht reflecteert. Die reflectie kan helpen om een ander onderdeel van de ring, bijvoorbeeld een doffe steen, extra op te laten vallen. Het nadeel van zo’n gladde oppervlakte is wel dat je kleine krasjes snel ziet.

Semi-polished

Hou je niet van heel erg glimmend en ben je bang voor beschadigingen dan is een semi-polished sieraad misschien beter bij je. Semi-polished betekent, zoals je waarschijnlijk zelf al geraden hebt, dat het sieraad iets minder glad geschuurd is. Krasjes vallen hierdoor minder op en de oppervlakte glimt en reflecteert minder dan bij een Bright polished afwerking.

Brushed

Wanneer je kiest voor een brushed sieraad kies je voor een matte look met een voelbare textuur. Het lijkt alsof het metaal is bewerkt met kleine borsteltjes. Een groot voordeel van deze manier van afwerken is dat krassen en deukjes door dagelijks gebruik niet opvallen.

Satin

Een satin finish ziet er qua uiterlijk hetzelfde uit als een brushed finish maar dan zonder de voelbare textuur die je krijgt bij brushed. De oppervlakte van het sieraad blijft dus glad aanvoelen.

Hammered

Een hammered afwerking wordt gecreëerd door het materiaal te slaan met de bolle kant van een klein hamertje waardoor kleine ronde deukjes ontstaan. Het zorgt voor een direct artistiek effect op elk sieraad. De deukjes kunnen variëren in grote. De micro-hammered versie wordt vaak gekozen omdat deze deukjes wat kleiner zijn. De meeste gekozen materialen voor een hammered afwerking zijn mat of satin.

Bead Blast

Bead Blasting is eigenlijk nog het best te vergelijken met een afwerking van het materiaal door schuurpapier. Door deze afwerking krijgt de oppervlakte een matte look met een voelbare textuur van kleine deukjes en krasjes die toch subtiel blijft.

Glass Blast

Bij een glass blast afwerking wordt het sieraad geschuurd met hele kleine stukjes glas. Ook bij deze vorm van ‘blasten’ wordt er gezorgd voor een duidelijk voelbare structuur maar deze is grover dan bij bead blasting.

Florentine

Een florentine afwerking wordt gemaakt door met de hand kleine lijntjes te graveren in het oppervlak. De lijntjes zijn allemaal even diep en hebben dezelfde afstand van elkaar. Een tweede set lijnen wordt op dezelfde manier gemaakt maar in tegenovergestelde richting waardoor kleine kruisjes ontstaan.

Ice

Ken je de patronen die ontstaan wanneer er flink geschaatst is op een ijsbaan? Dat is precies hoe een ice afwerking eruit ziet. De oppervlakte van je sieraad is bij een Ice afwerking bewerkt met kleine krasjes die her en der door elkaar lopen waardoor het licht elke keer op een andere manier door je sieraad gepakt en weerkaatst wordt.

Stone

Stone is een afwerking waarbij je ook niet bang hoeft te zijn dat krassen door dagelijks gebruik snel te zien zijn. De stone afwerking heeft een duidelijke textuur en structuur (veel meer dan bijvoorbeeld bij een brushed afwerking) van krassen waardoor nieuwe krassen onontdekt blijven. Je sieraad blijft er dus lang als nieuw uitzien.

Of je dus kiest voor glimmend glad of een grove glass blast, nu je weet op welke manieren het oppervlak van je sieraad allemaal bewerkt kan worden kun je je sieraad nog persoonlijker maken.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.