opc_loader

Verschillen in sieraden tussen het Westen en het Oosten

sieraden verschillen en trends tussen oost en west

Misschien heb je wel eens een Bollywoodfilm gezien. In deze vrolijke Indiase films vol zang en dans komen een hoop sieraden voorbij. Gouden armbanden, prachtige kettingen en opvallende neuskettingen. Iets wat we in Nederland niet gauw zullen zien. Er zijn dan ook best wel wat verschillen in sieraden tussen het westen en het oosten van de wereld. Misschien leuk om eens bij stil te staan.

Verschillende materialen

In het Westen van de wereld zijn de meeste sieraden gemaakt van zilver, goud, roestvrij staal en bijzondere stenen. In het Oosten zijn ze wat veelzijdiger. Hier gebruiken ze naast de net genoemde materialen ook vaak hout en jade. De geluksbrengende groene edelsteen wordt vaak gecombineerd met goud of zilver om een mooi sieraad te vormen.

Verschillende dieren

In zowel het Westen als in het Oosten zijn er veel dierlijke symbolen in de sieraden te vinden. Welke dieren er getoond worden op/in een sieraad verschilt echter. In het Westen zie je veel tijgers, slangen, luipaarden, vlinders en lieveheersbeestjes. In het Oosten zie je veel meer fantasiedieren zoals draken en phoenixen. In beide delen van de wereld vind je veel afbeeldingen van katten, honden en konijnen. In het Oosten zal er echter eerder een betekenis achter zo’n symbool zitten dan in het Westen. Zo heeft in China elk jaartal een dier als symbool. Het jaar van de rat of het jaar van de aap bijvoorbeeld. Deze Chinese sterrenbeelden zul je dus vaak als symbool terugzien in sieraden, terwijl je een westerling niet gauw zult zien lopen met een rat als symbool op een sieraad.  

Verschil in ontwerp en patronen

Als we kijken naar het ontwerp van de sieraden dan zien we grote verschillen tussen het Westen en het Oosten. In het westen zijn sieraden over het algemeen erg simpel vormgegeven terwijl in het oosten de patronen in de sieraden veel ingewikkelder zijn. Hier vind je bijvoorbeeld heel veel gevlochten sieraden. Vooral in China en Thailand zijn de patronen ingewikkeld.

(Leuk om hierbij de te vertellen is dat in China lang geleden de puzzel ring werd ontworpen. Deze ring werd gebruikt om ervoor te zorgen dat stellen trouw aan elkaar bleven. Als de ring namelijk van de vinger werd gehaald, omdat er een buitenechtelijk avontuur plaatsvond, viel de ring in honderd stukjes uit elkaar. Op die manier kon de ontrouw bewezen worden.)

Religieuze verwijzingen

In het Westen en in het Oosten vinden we in sieraden verwijzingen naar religie terug. Maar omdat de religies per deel van de wereld verschillen, zien we ook verschillende symbolen in de sieraden. In het Westen zie je vanwege het katholicisme en christendom veel kruisen terug in die sieraden. In het Oosten zie je eerder Boeddha's terug vanwege het Boeddhistische geloof.

De natuur

In beide werelden is de natuur een grote inspiratiebron voor het ontwerpen van sieraden. Je ziet dan ook dat in het Westen en in het Oosten veel bloemen en insecten terugkomen in sieraden. De soorten bloemen zijn wel vaak aangepast op datgene wat men kent. In bijvoorbeeld een land als Oostenrijk zul je vaak edelweiss in sieraden terug zien komen in Japan eerder een lelie.

Trends in het Westen en het Oosten

Elk deel van de wereld houdt er zijn eigen gewoontes op na als het gaat om het ontwerpen en produceren van sieraden. In India is het heel normaal om een neusketting te dragen tijdens een feest, maar een westerling zou dit niet zo gauw doen. Toch begint de scheidslijn tussen west en oost steeds dunner te worden. In het Oosten worden westerse sieraden steeds meer geaccepteerd en steeds meer oosterse sieraden vinden hun weg naar het westen. Mix en match is in beide werelden populair en omdat de wereld steeds makkelijker te bereizen wordt zal deze trend zich zeker de komende tijd nog blijven voortzetten. West en oost kunnen elkaar blijven inspireren en dat is goed nieuws voor ons als sieraden liefhebbers want daardoor hebben we straks nog meer om uit te kiezen.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.