opc_loader

Het geheim achter betaalbare sieraden

Betaalbare juwelen

Juwelen en sieraden zijn over het algemeen aan de prijzige kant en vaak voor het grote publiek niet of nauwelijks betaalbaar. Toch zijn er veel juwelen en sieraden in omloop die wel degelijk door de gemiddelde persoon gekocht kunnen worden, zonder daarvoor diep in de buidel te tasten. In dit artikel beschrijven wij hoe het mogelijk is dat stijlvolle juwelen, sieraden, maar ook zeker de bijbehorende accessoires betaalbaar en daarmee toegankelijk worden gemaakt voor een groot publiek. Door middel van innovaties in de productie blijven juwelen en sieraden esthetisch, praktisch en worden ze betaalbaar.

Diamanten en zirkonium

Oorspronkelijk werd de waarde van een diamant bepaald door zijn schoonheid, de wonderbaarlijke kleuren die naar voren kwamen, vooral in zonlicht.

De waarde van een diamant wordt tegenwoordig bepaald door het feit dat het duur is. De kleur van een diamant en zijn schittering is voornamelijk te danken aan zijn "dispersie", dat wil zeggen het feit dat de kleuren van zonlicht worden gescheiden door breking in de diamant. Terwijl deze beweegt, komen er verschillende kleuren in je oog, zelfs met kleine veranderingen in oriëntatie. Nu zijn er kunststenen die een hogere spreiding hebben en daardoor (in de oorspronkelijke zin) “mooier” zijn. Denk daarbij aan zirkonium.

Tegenwoordig is de productie van kunstmatige diamanten zodanig ver gevorderd dat je ook sieraden met gefabriceerde diamanten kunt kopen. Deze zijn al voor ongeveer de helft van de prijs van een natuurlijke diamant beschikbaar. Nog goedkoper is het gebruik van zirkonium als vervangende steen. Deze glinstert dus meer dan een diamant en is vele malen betaalbaarder dan een echte diamant.

Natuurlijke en synthetische opalen

Synthetische opalen zijn door de mens gemaakte opalen met dezelfde chemische samenstelling, interne structuur, fysische eigenschappen en uiterlijk als natuurlijke opalen. Ze worden vaak in het lab gemaakte opalen, in het lab gekweekte opalen genoemd om hun door de mens gemaakte oorsprong aan te geven.

Synthetische opalen kunnen een spectaculair kleurenspel vertonen dat vaak de schoonheid van veel natuurlijke en dure opalen overtreft. Ze worden geproduceerd in een breed scala aan kleuren en patronen waar veel mensen van genieten. Veel synthetische opalen lijken zoveel op natuurlijke opaal dat getrainde gemmologen er moeite mee kunnen hebben om ze te scheiden van natuurlijke opalen. Dit is de reden waarom verkopers, wanneer synthetische opalen worden geadverteerd of te koop worden aangeboden, wettelijk verplicht zijn om duidelijk te communiceren dat ze door mensen zijn vervaardigd en dat het geen natuurlijke opalen zijn.

Synthetisch opaal is een prachtig materiaal en het prachtige kleurenspel wordt door veel mensen gewaardeerd. Het is dan ook geen verrassing dat het gebruik als decoratief materiaal veel verder reikt dan sieraden. Vormen, kleine deeltjes en dunne vellen synthetische opaal worden gebruikt om muziekinstrumenten, sieradendozen, vazen, kunstvoorwerpen en vele andere items te versieren.

Synthetisch opaal is sinds de jaren 70 op de markt. Veel van de vroege synthetische opalen konden gemakkelijk worden gescheiden van natuurlijke opaal met een snel onderzoek zonder hulp van vergroting; de fabrikanten van synthetische opalen hebben het uiterlijk van hun producten echter verbeterd en tegenwoordig is het veel moeilijker om ze van elkaar te onderscheiden. Kenmerken die een synthetische opaal kan vertonen om een ​​in het laboratorium gekweekte oorsprong te onthullen, zijn onder meer:

1) De kleurvlakken kunnen een kolomvormig groeipatroon vertonen.
2) De kleurvlakken van een synthetische opaal een "kippengaas" of "slangenhuid" patroon vertonen.
3) Met hars geïmpregneerd synthetisch opaal heeft vaak een lager gewicht dan natuurlijk opaal.
4) Kleurvlakken van synthetisch opaal zijn vaak uniformer van grootte.
5) Synthetische opalen worden soms gekleurd met een buitensporige kleur.

Het gebruik maken van goedkopere basismetalen

Metalen kunnen ofwel elementen of legeringen zijn. Elementen zijn de basisbouwstenen van de chemie. Voorbeelden van elementen zijn zuurstof, stikstof, waterstof, ijzer en koper. Lood daarentegen is een zeer populair element dat gebruikt wordt in legeringen.

Van lood is nu bekend dat het verband houdt met bepaalde cognitieve en gezondheidsproblemen (vooral bij kinderen). De meeste regeringen reguleren de toegestane hoeveelheden lood in sieraden en onderdelen, vanwege de gevaren die het kan opleveren. Denk daarbij aan het per ongeluk kunnen doorslikken van een stukje sieraad.

Legeringen zijn mengsels van verschillende elementen. Legeringen kunnen een "basis" (goedkoper) metaal zijn, zoals messing, of een "kostbaar" (duurder) metaal, zoals zilver of goud. Juweliers en ingenieurs maken legeringen om de kleur, smelttemperatuur en/of sterkte van elementen te veranderen. Zo is massief goud voor de meeste toepassingen te zacht. Om het sterker te maken, is het gelegeerd (gemengd) met andere elementen.

Wat zijn basismetalen?

Onedel metaal is een verzamelnaam in de sieradenindustrie voor metalen die worden gebruikt in kostuums. Bij metaalbewerking is onedel metaal elk metaal dat niet tot de edele metalen behoort. Onedele metalen kunnen zijn geplateerd of ruw (kaal, niet geplateerd). In kostuums worden onedele metalen vaak bedekt met een zeer dunne laag van goud, zilver, nikkel of een ander metaal op het oppervlak van de kraal, de ketting of een ander onderdeel.

Veel voorkomende onedele metalen zijn:

  • Aluminium, een zacht metaal dat niet roest en geen platina nodig heeft om sieraden donkerder te maken.
  • Messing, een legering van koper, zink en soms ook andere metalen. Het is typisch 70% koper en 30% zink. Rode koperdraad is 90% koper en 10% zink, waardoor het een iets warmere kleur krijgt. Ruwe (ongeplateerde) messing componenten hebben meestal dezelfde kleur als gele (vergulde) onderdelen. Anti-aanslag messing (een gepatenteerde legering) lijkt erg op de kleur van 14kt goud.
  • Koper, een elementair metaal dat helder roodachtig oranje van kleur is. Het is een zeer reactief metaal, wat betekent dat het na verloop van tijd donkerder wordt en een patina krijgt, soms met een groenachtige tint. Koper is een zacht metaal, wat het ideaal maakt voor het wikkelen van draad.
  • Nikkelzilver, een basismetaal legering van nikkel, koper en zink. Hoewel nikkel van origine zilverkleurig is, bevat het geen zilver. Nikkel-zilverdraad is 65% koper, 18% nikkel en 17% zink. Houd er rekening mee dat sommige mensen allergisch zijn voor nikkel en dat nikkel niet overal even makkelijk te verkopen is.
  • Niobium is zeer goed bestand tegen corrosie en andere reacties en wordt gebruikt in medische implantaten. Niobium-sieraden worden gemaakt in verschillende geanodiseerde kleuren. Anodiseren is een manier om metaal te kleuren door het in een elektrisch geladen "bad" te dompelen dat heldere kleuren creëert zonder het oppervlak te plateren of te schilderen. Het grootste nadeel van geanodiseerd niobium is dat het niet overeenkomt met de basiskleuren zilver en goud. Aan de positieve kant is niobium een element zonder nikkel, lood of andere toevoegingen, de meeste mensen met metaal allergieën kunnen niobium veilig dragen.
  • Pewter bevat een van de vele zilvergrijze legeringen van tin met verschillende hoeveelheden antimoon en koper. Oude / vintage tinnen componenten bevatten vaak lood, omdat het niet duur is en de smelttemperatuur van de legering verlaagt.
  • Titanium is een zeer sterk metaal dat extreem goed bestand is tegen corrosie. Daarom wordt het vaak gebruikt in medische implantaten en is het een uitstekende keuze voor mensen met nikkelallergieën. Titanium oorbellen zijn niet-gelegeerd, commercieel zuiver titanium, en voldoen aan de EU-nikkel richtlijn.
  • Witmetaal is een term voor op tin gebaseerde legeringen die worden gebruikt bij het gieten bij lage temperatuur van onedele metalen sieraden. Wit metaal is de "zilveren" kleur die je het vaakst ziet op kostuums.

Beplatingen

Een beplating is een dunne laag metaal die elektrochemisch of anderszins wordt aangebracht op het oppervlak van een andere metalen basis. Andere materialen, zoals plastic, kunnen ook worden geplateerd. Veel geplateerde items zijn eerst geplateerd met koper, daarna de uiteindelijke kleur. Het niet volledig gebruikmaken van een edelmetaal zoals goud of zilver, maar beginnen met een basismetaal en dat beplaten met een edelmetaal zorgt ervoor dat het sieraad dat goud of zilverkleurig is toch betaalbaar kan worden.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.