opc_loader

Ook zilveren sieraden zijn forever–met enkele simpele hacks

zilveren sieraden schoonmaken

Ook zilveren sieraden zijn forever – met enkele simpele hacks

Sterling zilver of 925 zilver is een van de populairste materialen voor sieraden en juwelen. En daar bestaat een goede reden voor. Zilver straalt gewoon klasse en een smetteloze glans uit. Trends komen en gaan, maar zilveren sieraden zullen altijd blijven bestaan! Soms kiezen mensen voor met rhodium of platina vergulde juwelen om verkleuring te voorkomen. Toch gaan de meeste liefhebbers van sieraden nog altijd voor het échte werk, dus 925 of sterling zilver. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de onberispelijke charme en rustieke uitstraling van het edelmetaal.

Investeren in zilveren juwelen is een slimme keuze. Zilver kan immers jarenlang zijn glans bewaren, zolang je er maar zorg voor draagt en het goed onderhoudt. Sommige van je zilveren sieraden zullen later zelfs een erfstuk worden!

Waarom verkleurt zilver?

Het antwoord op deze vraag is verrassender dan je zou denken. We spreken van 925 zilver omdat deze zilveren sieraden vervaardigd zijn uit 92,5% zilver en voor 7,5% uit een andere stof, doorgaans koper. ‘Puur’ zilver is namelijk te zacht voor het vervaardigen van juwelen. Toch is niet het zilver de pretbederver, maar is het precies dat andere materiaal dat verantwoordelijk is voor deze verkleuring. Een en ander heeft te maken met het onvermijdelijke fenomeen van ‘oxidatie’. Oxidatie wordt ook beïnvloed door externe factoren: in vervuilde of vochtige buitenlucht zullen je zilveren sieraden sneller oxideren.

Ook blootstelling aan andere chemische stoffen, zoals parfum, make-up en deodorant, speelt een belangrijke rol. Een andere boosdoener is zwavel. Zwavel zit niet alleen in steenkool of olie, maar ook in populaire etenswaren zoals eieren, vis, uien en schaaldieren.

Gelukkig zijn er enkele eenvoudige hacks om ervoor te zorgen dat je zilveren sieraden een leven en zelfs generaties lang meegaan!

Tips om je zilveren sieraden te reinigen

Naast het vermijden van blootstelling aan chemicaliën in producten zoals make-up, detergenten en deodorant, zijn er nog een aantal dingen die je zélf kunt doen om langer van je zilveren sieraden te genieten. Tevens kun je reeds enigszins verkleurde, geoxideerde of zelfs zwart of groen geworden zilver sieraden weer mooi te krijgen. En de meeste dingen daarvoor heb je gewoon al in huis. Dat maakt sterling zilver tot de ideale keuze voor mensen die niet veel tijd hebben om hun juwelen te reinigen. In principe kun je alle juwelen met de volgende methodes schoonmaken, waaronder zilveren ringen, zilveren oorbellen, zilveren armbandjes en zilveren kettingen.

Tandpasta

Dit is een echte klassieker om je zilveren sieraden te poetsen! Doe een beetje tandpasta op een zachte doek of papieren servet. Smeer de tandpasta uit met cirkelvormige bewegingen. Vijf minuutjes laten zitten en dan afspoelen met water.

Witte azijn

Stop je sterling juwelen in een schone bokaal of andere container. Zorg ervoor dat de zilveren sieraden helemaal ondergedompeld zijn met witte azijn. Laat het twee of drie uur inwerken. Daarna afspoelen met lauw water en even laten drogen.

Lippenstift

Vouw een papieren servet of zakdoekje tot het vier laagjes dik is. Doe er een beetje lippenstift op. Grondig wrijven op je favoriete zilveren juwelen tot de aanslag op het doekje zit. Neem een ander papieren zakdoekje om je sieraden schoon te wrijven.

Tipp-ex

Neem een Tipp-ex correctiepen en doe de witte vloeistof op het zilver. Dan meteen goed schoonwrijven voordat de correctievloeistof opdroogt.

Drankjes met prik

Zilver poetsen met koolzuurhoudende drankjes is een ontzettend populaire én eenvoudige hack. Drenk een doekje in cola en poets de vlekken op je zilveren juwelen schoon. Een andere optie is om je juwelen een nachtje in het plakkerige goedje te laten weken. Daarna goed afspoelen!

Natriumcarbonaat

Bereid een dikke pasta van natriumcarbonaat / baking soda / bicarbonaat / Dreft (ook wel bakpoeder in de volksmond) en lauw water. Breng het met een vochtige doek aan op de verkleurde zones en laat het 2 à 3 minuutjes zitten. Dan zachtjes afvegen met een zachte doek. Wrijf niet te hard om krassen te vermijden!

Yoghurt

Leg je zilveren sieraden in een container en giet er yoghurt over. Laat het zilverwerk 10 tot 20 minuutjes weken en dan spoelen met warm water. Vervolgens goed opblinken met een katoenen doek.

Aluminiumfolie (alufolie)

Dit is een van de beste recepten om je zilveren sieraden te reinigen. Wikkel je juwelen in aluminiumfolie en laat 15 seconden koken in water met twee eetlepels zout. Tip: voor nog betere resultaten kan je ook twee eetlepels natriumcarbonaat toevoegen. Haal het pakketje eruit met een spaghettitang (je wil natuurlijk je handen niet verbranden) en laat even afkoelen op een droge handdoek.

Zilverpoetsdoekjes

Voor mensen die niet zo houden van huishoudelijke middeltjes, of er gewoon geen tijd voor hebben, zijn er gelukkig tal van special zilverpoetsdoekjes op de markt. Denk maar aan de zilverpoetshandschoenen van Tiffany of de zilverpoetsdoekjes van Weiman of Pandora.

Ultrasone juwelenreiniger

Een meer professionele, en ook iets duurdere manier om zilveren sieraden te reinigen is met een zogenaamde ‘ultrasone Optima juwelen reinigingsmachine’. Deze toestellen zien er een beetje uit als een futuristische frietketel. De machines maken de sieraden schoon aan de hand van ultrasonische energiegolven die op hun beurt miljoenen microscopische reinigende bubbeltjes creëren.

Reinigingsvloeistof

Verder zijn er tal van special reinigingsvloeistoffen verkrijgbaar om je zilveren sieraden terug in hun oude glorie te herstellen. Enkele van de beroemdste merken zijn die van Tiffany en Fred Meyer.

Nadat je al deze tips gelezen hebt, wil je je zilveren sieraden misschien gewoon in de kast laten hangen. Maar dat is het laatste wat je mag doen! Een van de beste dingen om je sterling zilveren juwelen langer te laten meegaan, is door ze te dragen. Je hebt ze immers precies gekocht om gezien te worden. Draag je zilveren sieraden zolang jij wil schitteren en doe ze ’s nachts uit. Bewaar ze in een zacht doekje in een afgesloten tasje met zipsluiting om blootstelling aan de lucht zoveel mogelijk te beperken. Zo zijn niet alleen diamanten, maar ook je zilveren sieraden forever!

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.