opc_loader

Waarom sieraden je outfit maken 

 

 

Het is niet zonder reden dat bijna elke Nederlander tegenwoordig wel sieraden draagt, want sieraden geven de “finishing touch”, complementeren je uitstraling en maken de outfit die jij draagt. Sieraden zijn er in duizenden soorten en maten. De meeste mensen denken bij sieraden vaak aan een ketting, een ring of oorbellen, maar er zijn nog tal van andere accessoires die ook in de categorie sieraden vallen, zoals bijvoorbeeld een broche of enkelbandjes. Het dragen van sieraden en accessoires op het lichaam en de kleding is bijna van alle tijden en wanneer we teruggaan naar de tijd dat deze voor het eerst gedragen werden moeten we heel diep de geschiedenis in graven.

 

Sieraden en kleding zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden

De exacte oorsprong van sieraden is moeilijk tot op het jaar nauwkeurig vast te stellen, maar wat interessant is om te weten, is dat het gebruik van sieraden altijd gepaard is gegaan met het dragen van kleding. Eigenlijk ligt de oorsprong van het fenomeen sieraden dan ook op hetzelfde punt in de geschiedenis als het ontstaan van kleding. Hiervoor gaan archeologen tot maar liefst honderdduizend jaar terug in de tijd.

 

Materiaal gebruik voor sieraden is in de loop der jaren veranderd

Zo ver terug in de tijd is natuurlijk niet vergelijkbaar met de sieraden de we tegenwoordig dragen. De sieraden uit deze tijd waren vooral spelden en gespen die dan ook vooral een praktische functie hadden, zoals het bij elkaar houden van de kleding. Toch werd er ook toen al gebruik gemaakt van verschillende vormen en decoraties waaruit je kan opmaken dat ook toen het sieraad een visuele functie had en belangrijk was voor de uitstraling en look van de complete outfit. Niet alleen hoe sieraden er uit zien, maar ook het gebruikte materiaal is natuurlijk ontzettend veranderd. Waar er vroeger vooral gebruik gemaakt werd van hout, schelpen en botten, zijn het tegenwoordig de edelmetalen, en -stenen die het meest dominant zijn in het gebruik van sieraden.

 

Sieraden als groepssymbool of -uiting

Dat sieraden een outfit maken en van zeer grote invloed zijn op de totale uitstaling, heeft natuurlijk betrekking op het individu, maar vroeger ook zeer zeker op groepen mensen. Sieraden werden vroeger dan ook wel gebruikt om een stam of een groep te herkennen en de uitstraling en stijl van de gebruikte sieraden binnen de groep kwamen dan ook vaak overeen. In latere tijden gaven sieraden ook wel een indruk van de klasse laag in de maatschappij en werden sieraden ook een statussymbool dat rijkdom aanduidde. Niet alleen de plek in de maatschappij speelde op het gebied van sieraden een rol, sieraden waren namelijk ook een uiting van de identiteit en de religie die mensen belijden. Vandaag de dag zijn er nog steeds tal van sieraden die zijn terug te leiden naar een religie.

 

Sieraden zijn tijdloos

De gebruikte technieken bij de productie van sieraden zijn natuurlijk door de jaren heen behoorlijk veranderd met de komst van nieuwe materialen en technieken als het mengen van metalen en het gebruik van edelstenen in sieraden, ook wel metallurgie genoemd. Het is dan ook een understatement dat sieraden in principe tijdloos zijn en altijd zullen blijven bestaan zolang er mensen zijn.

 

Hedendaagse sieraden zijn gebaseerd op eeuwenoude beschavingen

De hedendaagse sieraden zijn voornamelijk geïnspireerd op sieraden uit een aantal beschavingen van vroeger, namelijk uit India, China en Egypte. Onder andere het gebruik van robijn en metaallegeringen waren al jarenlang gerenommeerde technieken in het oude Egypte. Het gebruik van goud in sieraden is op het conto te schrijven van de Indiërs die er als eerste erin slaagden om goud uit steen te halen en deze te verwerken op verschillende manieren. Dit geldt niet alleen voor goud, maar ook voor andere edelmetalen. De handel tussen China en Europa door de jaren heen heeft ook een invloed gehad op het soort sieraden dat ook nu nog in Westerse wereld gedragen wordt. Naast Egypte waren natuurlijk ook de Romeinen behoorlijk versierd met tal van sieraden en hetzelfde gold voor de Grieken.

 

De symbolische waarde van sieraden

Sieraden maken de outfit, maar hebben door de jaren heen ook vaak een zeer sterke symbolische waarde. Dit kan op allerlei verschillende manieren die te maken hebben met religie, maar kan ook als een talisman werken. Vroeger werd in China veel gebruik gemaakt van een zogeheten jade steen in sieraden die ook wel werd gebruikt als talisman. Een talisman kan kracht en steun geven in tijden van moeilijkheid. In het oude China was jade destijds bovendien een van de meest kostbaarste sieraden en in die tijd nog meer waard dan zilver of goud.

 

Het dragen van sieraden is toegankelijker dan ooit

Sieraden zijn eigenlijk nog nooit zoveel gedragen als nu. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er de laatste honderd jaar steeds meer juweliers zijn bijgekomen en de laatste tien jaar ook steeds meer webshops online. Er valt steeds meer te kiezen en te combineren en het belangrijkste is dat sieraden steeds laagdrempeliger worden. Er zijn dan ook diverse sieraden te vinden in tal van prijscategorieën.

 

Een onderdeel dat ook helpt bij het populairder worden van sieraden, is dat sieraden steeds minder gender gebonden zijn en er veel unisex sieraden te vinden zijn en überhaupt mannen ook steeds vaker sieraden dragen waar dit enkele jaren geleden wat minder gebeurde. De meest populaire sieraden zijn natuurlijk ringen en kettingen. De keuze van een sieraad kan van zeer veel verschillende zaken afhankelijk zijn.

 

Een sieraad als teken van een innige band of relatie

Er zijn mensen die een sieraad dragen met een symbolische betekenis die bijvoorbeeld de relatie tussen twee mensen vertegenwoordigt. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een trouwring, maar ook als een vriendschapsketting. Je kan kiezen voor een sieraad met hierop een symbool of vorm die de betekenis weergeeft, zoals een hart of een roos, maar ook veel mensen kiezen ervoor om een sieraad te laten graveren en zo een uniek sieraad te creëren.

 

Sieraden zijn voor alledaags gebruik en voor bijzondere gelegenheden

Het dragen en de frequentie van het dragen van een sieraad hangt heel erg af van het soort sieraad en wat het doel van het sieraad is. Sommige oorbellen zijn bijvoorbeeld zeer goed alle dagen van het jaar te dragen en relatief makkelijk te combineren met verschillende outfits. Hetzelfde geldt vaak voor een ring die door de meeste mensen het hele jaar door gedragen wordt.

 

Er zijn echter ook diverse sieraden te bedenken die dusdanig bijzonder zijn vormgegeven of een expliciete uitstraling hebben met betrekking tot de vorm of het kleurgebruik, waardoor ze vooral voor speciale gelegenheden bedoeld zijn. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan sieraden voor tijdens een bruiloft of bij een galaoutfit in combinatie met bijvoorbeeld chique kleding. Als gezegd zijn het niet alleen de kettingen en oorbellen die in de categorie sieraden vallen, maar zijn accessoires als macheteknopen en broches ook onderdeel van deze productgroep. Broches en machete knopen zijn typische voorbeelden van sieraden die vaak gedragen worden tijdens bijzondere gelegenheden, zoals bij een net pak of een mooie jurk.

 

Een outfit is nooit hetzelfde wanneer deze wordt gecombineerd met bepaalde sieraden en de uitstraling wordt dan ook vaak bepaald door deze ogenschijnlijk van formaat kleine details die toch een zeer grote en niet te onderschatten invloed hebben op hoe we eruitzien.