opc_loader

Valentijnsdag Inspiratie: Verras Je Liefde met Valentijn Sieraden

mooie-valentijn-sieraden-online-kopen

De lente, de liefde en de sieraden

Verras je liefde met deze mooie Valentijn juwelen en accessoires

‘For this was on seynt Volantynys day

Whan euery bryd comyth there to chese his make’

'Want dit was op Sint-Valentijnsdag

Als elke vogel daar zijn maatje komt kiezen'

Het zijn de eerste regels van het gedicht ‘Parliament of Fowl’ van de middeleeuwse Britse dichter Geoffrey Chaucer en het begin van Valentijnsdag zoals we dat nu allemaal kennen.

Oorsprong

Er gaan verhalen over de oorsprong van de dag van de liefde over het oude Rome. Martelaren die Valentijn heten en heidense feesten waar dames hun naam in een kom moesten gooien, waar de mannen vervolgens in mochten grabbelen en zo aan hun liefde kwamen. Maar Chaucer is degene die de échte link legde tussen Valentijnsdag op 14 februari en liefde. In de tijd waarin Chaucer leefde vierden onderwerpen als romantiek en liefde hoogtij. Het was dan ook geen wonder dat het grote publiek al gauw met het idee van Valentijnsdag als dag van de liefde wegliep.

Valentijnsdag als dag van de liefde en romantiek was geboren.

Diamanten, harten en de kleur rood

Dankzij Chaucer en andere dichters die schreven over liefde en romantiek werd Valentijnsdag populairder en populairder en zo rond de 18e eeuw was het in Engeland een gebruik om op 14 februari je liefde te uiten door het geven van bloemen en chocola. Dit gebruik verspreide zich als een olievlek naar andere landen. Winkeliers en bedrijven zagen ook dat de dag van de liefde populair werd en zorgde uiteindelijk voor een echte boost van de ‘feest’ dag met roodgekleurde etalages en uitingen van liefde in allerlei producten van zeepjes tot lingerie, van bloemen tot knuffelbeertjes. Dit gebeurt tot op de dag van vandaag. In de weken voor 14 februari duiken ineens overal hartjes en de kleur rood op. Maar waarom juist die kleur en die vorm? Valentijnsdag draait zoals je weet om liefde en wie aan liefde denkt, denkt aan het hart. De kleur van het hart is rood en daarom wordt die kleur overal ter wereld gezien als de kleur van de liefde. De kleur rood werd zo eigenlijk automatisch aan Valentijnsdag verbonden, net als de vorm van het hart.

Romantische sieraden

In 1980 besloot de diamantindustrie het idee te promoten om diamanten cadeau te geven als blijk van liefde. Sieraden werden vanaf dat moment een populair cadeau. In de jaren 90 nam Valentijnsdag in Nederland een vlucht. Kaarten en bloemen werden veel verkocht en er kwam zelfs een Valentijns-postzegel. Sieraden zijn ook nu in Nederland nog steeds een populair cadeau om met Valentijnsdag aan je geliefde te schenken. Een rode ballon in de vorm van een hart is een mooi gebaar, maar je liefde kenbaar maken door een mooi sieraad is pure romantiek. Het laat de waarde van je liefde voor iemand zien zoals geen enkel ander cadeau dat kan doen.

Vormen en kleuren van de liefde

Net als met alle andere cadeaus zijn het zoals gezegd ook bij sieraden de kleur rood en de vorm van het hart die veel terug komen. Saai? Nee hoor. Het hart kan op veel verschillende manieren onderdeel uitmaken van je sieraad. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een ontwerp met een solide hart maar bestaan er ook kettingen, oorbellen of armbanden met dubbele hartjes of holle harten.

Je kunt ook kiezen voor een subtiele set oorhangers met een klein rood hartje. De hartjes die in sieraden verwerkt zitten hoeven overigens niet altijd rood te zijn. Ook in andere kleuren kunnen ze prachtig zijn, denk aan subtiel zilver of rosé. De vorm van het hart brengt de liefde hoe dan ook over.

Een hart laten ingraveren in een sieraad kan natuurlijk ook. In combinatie met een naam, jullie beide namen of misschien alleen een datum die van betekenis is.

Geen woorden maar sieraden

Heb je altijd al je liefde willen tonen aan je geliefde maar kun je niet de juiste woorden vinden, zijn jullie al jaren bij elkaar en wil je laten blijken dat je na al die jaren nog steeds van hem/haar houdt of bloeit er een nieuwe liefde op. Een sieraad cadeau doen op de dag van de liefde is een romantische manier om te zeggen hoeveel je om iemand geeft en een betekenisvol cadeau om te mogen ontvangen op deze 14 februari, die zelf zijn betekenis kreeg door dat gedicht van Geoffrey Chaucer.

Met de zoektocht naar de liefde liep het in die tekst trouwens niet heel goed af. Het eindigt met zingende vogels die er niet in geslaagd zijn een partner te vinden en de zoektocht uitstellen naar volgend jaar. Misschien hadden ze de partner die ze op het oog hadden kunnen overhalen met een mooi sieraad…

Bronnen:

- https://www.oxfordhomeschooling.co.uk/blog/geoffrey-chaucer-birth-saint-valentines-day/

- https://www.bl.uk/collection-items/the-parliament-of-fowls

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.