opc_loader

Nadelen van 925 zilver en wat je eraan kunt doen.

nadelen van 925 zilver en wat je eraan kunt doen

Nadelen van 925 zilver en wat je eraan kunt doen

Het gebruik van 925 zilver heeft een hoop voordelen maar helaas ook wat nadelen. Gelukkig kun je in sommige gevallen zelf wat aan die nadelen doen. We leggen het je uit.

Verkleuring van het zilver

Heb je wel eens een groene of zwarte aanslag op je huid gehad op de plek waar je je ring draagt? Sieraden gemaakt met 925 zilver zijn, zoals je misschien al hebt gelezen in deze eerdere blogpost over echt en nep zilver, gemaakt uit 92,5% zilver en 7,5% uit een ander materiaal, vaak koper. Het is niet het zilver maar het andere materiaal dat ervoor zorgt dat het sieraad er in de loop der tijd ‘verweerd’ uit komt te zien en aanslag achterlaat. Dit komt door oxidatie door blootstelling aan de buitenlucht. Dit proces van oxidatie gaat sneller in vochtige- of vervuilde lucht. Een ander belangrijke oorzaak van oxidatie is contact met chemische stofjes die je zelf gebruikt. Denk aan deodorant, parfum en make-up. Ook contact met zwavel is niet goed voor 925 sieraden. Zwavel kom je vaker tegen dan je denkt, bijvoorbeeld in je eten.

Hoe kun je er nou voor zorgen dat je sieraden van 925 zilver zo lang mogelijk mooi blijven? Een paar tips:

  • Leg je sieraden niet neer in vochtige ruimtes, zoals een badkamer.
  • Laat je sieraden thuis als je naar de sportschool of sauna gaat.
  • Poets je sieraden met een speciale poetsdoek voor zilver.
  • Doe je sieraden af wanneer je bezig gaat met je make-up.
  • Was na het aanbrengen van je make-up je handen goed met water en zeep.
  • Houd je sieraden uit de buurt van zwavel, deze stof vind je onder meer in etenswaren als uien, eieren, vis en schaaldieren.


Anderzijds, let tijdens het winkelen erop of de sieraden of accessoires gemaakt zijn van gerhodineerd zilver. Rhodium is een type edelmetaal. Door het laagje rhodium dat aangebracht wordt over het zilver is mogelijke oxidatie en verkleuring vrijwel geheel verholpen. Ti Sento oorbellen kennen o.a. laagje rhodium. Als je ‘normale’ zilveren accessoires vergelijkt met gerhodineerde varianten dan zal opvallen dat de laatstgenoemde veel langer mooi blijft. Anderzijds zou men kunnen opteren voor witgoud vergulde zilveren accessoires. Of geelgoud of roségoud sieraden met zilveren kern. Denk bijvoorbeeld aan Heart to Get accessoires.

Ben ik allergisch voor Sterling 925 zilver?

Heb je het idee dat je allergisch bent voor het sieraad dat je draagt? De kans dat je allergisch bent voor 925 zilver is niet zo groot maar het zou natuurlijk kunnen. Voordat je denkt dat je allergisch bent kun je ook even kijken of de volgende dingen op je van toepassing zijn.

  • Zitten er zeepresten in of onder je sieraden?

In loop van tijd, zeker als je je sieraden altijd om hebt, hoopt het vuil zich op. Zeker zeep kan lang blijven zitten. Dit kan zorgen voor irritaties. Houd je sieraden dus goed schoon om dit te voorkomen.

  • Gebruik je medicijnen?

Sommige medicijnen, bijvoorbeeld bepaalde soorten antibiotica, kunnen ervoor zorgen dat je tijdelijk een reactie krijgt op het dragen van 925 zilver. Gebruik je antibiotica en heb je last van jeuk of gekleurde aanslag op je huid kies er dan voor om in die tijd je sieraden even af te doen.

Om ervoor te zorgen dat je sieraden met plezier kunt blijven dragen en lang mooi blijven kun je de volgende stelregel aanhouden. Hou het schoon en berg alles veilig op. Poets je sieraden geregeld met een schone stofdoek of een speciale doek voor zilver. Opbergen doe je het liefst luchtdicht. Ziplock bags zijn een handige methode om je sieraden apart van elkaar (zodat ze niet tegen elkaar krassen) luchtdicht te verpakken. Ook Tupperware is prima om je sieraden in de bewaren. Wil je een sieraad voor langere tijd opbergen, zorg dan dat het sieraad wordt opgeborgen met een anti-condens strip erbij.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.