opc_loader

Alles over Cartier Horloges: Geschiedenis, Oorsprong en Modellen

cartier-horloge

Een stijlvolle Cartier ademt luxe

Zeg je luxe, dan zeg je Cartier. Het Franse bedrijf werd al in 1847 opgericht en was het eerste echte sieradenmerk ter wereld. Het duurde nog tot 1904 tot Cartier grote bekendheid genoot, het was namelijk in dat jaar dat de Franse goudsmid Louis Cartier het eerste goed werkende polshorloge maakte.

Het eerste horloge ooit: de Santos

Het eerste horloge dat Cartier op de markt bracht was de Santos. In die jaren werd de tijd gelezen door middel van een zakhorloge. Ook piloten moesten eerst hun zakhorloge tevoorschijn halen om te zien hoe laat het was. Luchtvaartpionier Albert Santos-Dumont vroeg Cartier een uurwerk te maken waarbij hij tijdens het vliegen makkelijk de tijd kon zien. Cartier ging aan de slag en kwam met een klok met een rechthoekige kast waarin de tijd met Romeinse cijfers aangegeven werd. In Arabische tekens werden de seconden weergegeven. Het kleine klokje werd aan de pols van de piloot vastgemaakt met een leren bandje. Zie daar, het eerste polshorloge ter wereld.

De Santos wordt tot op heden geproduceerd, hoewel er natuurlijk een hoop aan het klokje gemoderniseerd is en er verschillende edities het licht hebben gezien blijft de basis van de Santos altijd hetzelfde: een rechte klok met Romeinse cijfers.

De onverwoestbare tank

Hoewel de Santos een groot succes was in de luchtvaart was dat het niet op de grond. Het horloge bleek te groot en te kwetsbaar voor soldaten om te dragen tijdens hun werk in de Eerste Wereldoorlog. In 2017 werd Cartier daarom door het Franse leger gevraagd een nieuw horloge te ontwerpen.

Cartier kwam op de proppen met een kleiner horloge dan de Santos. Om het uurwerk genaamd ‘Tank' sterker te maken dan de Santos koos hij ervoor het uit een blok staal te modelleren. Omdat de Tank gedragen werd door officieren en soldaten werd het horloge een symbool voor moed en heldhaftigheid en wilden ook gewone burgers het hebben. Cartier besloot de Tank daarom ook te maken voor het grote publiek. Cartier deed een grote aanpassing aan het horloge waardoor de naam ‘tank’ nog toepasselijker werd: het leren bandje werd vervangen door aan elkaar geschroefd staande plaatjes. Het bandje leek daardoor op een rupsband van een legertank. Ook nu is de Tank nog steeds razend populair en is het in talloze variaties te koop.

Ladylike Pasha

Na alle horloges voor mannen werd in de jaren 50 ook een horloge voor vrouwen ontwikkeld. De Cartier Pasha is klein, sierlijk en rond. Het platte klokje werd later ook voor mannen gemaakt. Hier zat dan vaak ook een stopwatchfunctie in.

De sportieve Roadster

Ook een horloge met de stopwatchfunctie, ofwel de chronograaf, is de Cartier Roadster. In de jaren 60 ontworpen speciaal voor autocoureurs. Dit horloge is ovaal en bevat behalve de chronograaf een tachymeter die dient om snelheid te meten. Ook de datum is te lezen op de sportieve Cartier Roadster.

Het horloge van de jaren 80: Panthère

Ze noemen het zelf de ‘eighties watch’: de Panthère. Volgens Cartier heeft dit horloge de tand des tijds uitstekend doorstaan en is het nog steeds aan een winst voor je collecties. Geen tachymeters, data of chronografen, gewoon een klok met Romeinse tekens. Dit horloge met vierkant klokje draag je als een sieraad.

21 Must de Cartier

Een modernere variant van de Cartier horloges is de ’21 Must de Cartier’. Met dit horloge wordt een jonger publiek aangesproken door het iets levendiger design maar wel met de geest van Cartier in het achterhoofd. Het klokje is rond en het horloge is sierlijk en stijlvol. Naar wens kan het ronde klokje worden uitgerust met een chronograaf.

Sinds dat eerste polshorloge in 1904 heeft Cartier niet stil gezeten als het gaat om de productie ervan. Zo kwam na de Roadster de ‘Drive’ die qua stijl precies tussen de sportieve Roadster en de elegante klassieke horloges in zat. En zo ontwikkelde Cartier ook de Rivoli, de Vincennes, de Elysee, Baignoire, Coudre, Ronde de Cartier, Calibre de Cartier, Ballon Bleu de Cartier, Tonneau, Tortue en andere mooie polssieraden.

Een ding hebben al deze horloges gemeen, ze ademen Cartier. Een Cartier draag je niet om de tijd te lezen, hoewel dat natuurlijk een fijne bijkomstigheid is, een Cartier draag je als sieraad. Een luxe sieraad waar je heel zuinig op bent.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.