opc_loader

Waarom investeren in gouden munten en hoe ze te verkopen? Goede raad is goud waard! 

Investeren in gouden munten is wellicht een van de verstandigste beslissingen die je kunt nemen. Het is niet alleen een investering in de strikte betekenis van het woord, maar ook een vorm van verzekering. En zelfs de grootste leek in financiën weet dat goud doorheen de geschiedenis altijd in waarde is blijven stijgen. 

 

Hieronder bespreken we alles wat je moet weten over gouden munten. Wat is het? Waarom investeren in gouden munten? Wat zijn de belangrijkste munten? Hoe weet je hoeveel ze waard zijn en hoe kan je ze makkelijk en veilig verkopen? Met enkele vuistregels ben je op weg om op een slimme manier te investeren in een van de oudste vermogensbestanddelen van de mensheid.

 

Wat zijn gouden munten?

Een gouden munt is een munt die bijna helemaal of compleet bestaat uit goud. De meeste gouden munten geslagen sinds de negentiende eeuw zijn 90 – 92% goud (22 karaat), terwijl de vaakst voorkomende hedendaagse gouden munten puur goud zijn (24 karaat).

 

De basisfunctie van gouden munten is in essentie geld. Goud werd meer dan 5.000 jaar gebruikt als betaalmiddel of als tegenwaarde voor papieren geld. Het is pas sinds de jaren ’70 dat overheden afstapten van het systeem van geld gedekt door goud en opteerden voor het huidige papiergeldsysteem.

 

En precies daarom zijn en blijven gouden munten ontzettend populair als belegging. Mensen willen iets dat zijn waarde behoudt en niet afhankelijk is van centrale banken. Met gouden munten krijgen mensen namelijk zoveel mogelijk goud voor hun geld en zijn ze niet overgeleverd aan het wispelturige vertrouwen in de financiële markten.

 

Welke gouden munten zijn er zoal?

Er zijn talrijke gouden munten op de markt. Ze vallen echter altijd in een van deze twee categorieën: de standaard bullion-munten of de numismatische (zeldzame) munten.

 

Bullion-munten

Een bullion-munt is een munt die verkocht wordt vanwege zijn edelmetaalgehalte en niet voor zijn nominale waarde. Bullion-munten verwijzen simpelweg naar gouden munten gemaakt van edelmetaal, in dit geval goud. Hun aantrekkingskracht is vooral gelegen in hun zeer geraffineerd goud en ze worden vooral gezien als echte beleggingsmunten.

 

De bullion-munten zijn op hun beurt onder te verdelen in twee soorten munten: soevereine munten en private munten.

 

Soevereine munten

Je kunt talrijke munten kopen uitgegeven door nationale overheden. Ze worden vervaardigd, en in de meeste gevallen ook gegarandeerd, door de overheid. Meestal hebben ze een gezichtswaarde of nominale waarde (uitgezonderd bijvoorbeeld de Zuid-Afrikaanse Krugerrand).  De waarde aangegeven op de munt is louter symbolisch, daar de goudwaarde ervan veel hoger ligt dan het getal op de munt. Maar iedere overheid garandeert dan dat ze altijd minstens zoveel waard zullen zijn als de waarde gedrukt op de munt.

 

De belangrijkste en bekendste soevereine munten zijn:

  • American Eagle, geslagen door de Amerikaanse overheid
  • Maple Leaf, geslagen door de Canadese overheid
  • Krugerrand, geslagen door de Zuid-Afrikaanse overheid
  • Gouden tientjes, geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt
  • Gouden vijfje, geslagen door de Koninklijke Nederlandse Munt
  • American Buffalo, geslagen door de Amerikaanse overheid
  • Kangaroo, geslagen door de Australische overheid

 

Andere soevereine munten zijn de zogenaamde jubileummunten. De Koninklijke Nederlandse Munt slaat regelmatig een herdenkingsmunt in het teken van belangrijke thema’s, historische gebeurtenissen of personen. Zo is er voor het jaar 2021 het Anton Geesink Tientje Goud Proof ter ere van de wereldberoemde judoka.

 

Private munten

Private munten worden uitgegeven door ondernemingen en bestaan onafhankelijk van nationale overheden. Hoewel deze munten doorgaans van goede kwaliteit zijn, hebben ze geen gezichtswaarde. Dat maakt ze minder aantrekkelijk dan de soevereine gouden munten. Ze zijn vooral begeerd door hobbyisten en verzamelaars, omdat ze een grotere verscheidenheid vertonen in design.

 

Numismatische munten

Numismatische munten zijn zeldzame munten, veelal gekocht en verkocht door verzamelaars. Anders dan bullion-munten is hun waarde niet (alleen) gebaseerd op de hoeveelheid of kwaliteit goud, maar eerder op hun zeldzaamheid en toestand. Denk aan antieke munten zoals oude Romeinse munten. Hun waarde is doorgaans hoger dan gewone gouden munten en kan tot in de duizenden (soms zelfs honderdduizenden) euro’s oplopen.

 

Waarom investeren in gouden munten?

In tijden van digitaal geld, bitcoins en andere crypto’s lijkt het een beetje bizar om gouden munten aan te schaffen. Het tegendeel is echter waar. Dit zijn de belangrijkste voordelen van investeren in gouden munten.

 

  • Tastbaar: een investering in gouden munten kan je vastpakken. Het kan niet worden vernietigd door water of vuur. Het doorstaat letterlijk de tand des tijds. En anders dan bij andere commodity’s (katoen, slachtvarkens, graan, enzovoort) zijn er geen kosten voor voeding, meststoffen of onderhoud.

 

  • Geen tegenpartijrisico: Je bent niet afhankelijk van een andere contractspartij. Goud is een van de enige vermogensbestanddelen die niet iemand anders verantwoordelijkheid zijn. Er is in de regel geen garantie van een bank of overheid nodig.

 

  • Uiterst liquide: Gouden munten kunnen overal ter wereld worden verkocht. In zowat iedere grote stad ter wereld zijn er goudhandelaren en ook online kan je vandaag de dag makkelijk gouden munten verkopen. En in tijden van crisis is er altijd een hoge vraag naar goud. Andere collector items, zoals kunstwerken, zijn moeilijker aan de man te brengen en vaak geldt er een hoge commissie.

 

  • Beperkte opslag naargelang waarde: Je kunt gemakkelijk een halve ton aan gouden munten in je hand houden. Gouden munten nemen heel weinig plaats in naar gelang de hoge waarde die ze vertegenwoordigen. Je kunt een veel grotere waarde aan gouden munten in een kluis bewaren dan bankbiljetten.

 

  • Draagbaar: Gouden munten zijn makkelijk verplaatsbaar en je zou er in theorie de hele wereld mee kunnen rondreizen (onafgezien van internationale douanebeperkingen).

 

  • Oppotmiddel: Hoewel de prijs van goud fluctueert, is de waarde tijdloos. Goud bewaart zijn koopkracht over een lange periode, terwijl je met geld in tijden van voortdurende inflatie alsmaar minder kunt kopen (dat hoeven we je wellicht niet te vertellen). Goud is ook iets dat jou overleeft en bijgevolg makkelijk kan worden doorgegeven op je erfgenamen.
  • Goud is geld! Hoewel goud wordt beschouwd als een commodity kan het niet uitgeput raken zoals graan of olie. Goud wordt vandaag misschien niet meer als betaalmiddel gebruikt, maar de geldwaarde ervan is superieur aan iedere munteenheid. Het schitterende edelmetaal werd ook eeuwenlang aangehouden als opslag van waarde als ruggensteun van het internationaal monetair systeem.
  • Esthetisch: Het oog wil ook wat. Gouden sieraden zullen altijd populair blijven. Er zal dus altijd vraag blijven naar goud, om te verwerken in juwelen. Een voorbeeld van een sieraad met een munt is bijv. deze Islam geïnspireerde ketting.

 

  • Kan niet gehackt worden: Het is wellicht geen goed idee om alle je beleggingen digitaal aan te houden. Je hoort weleens horrorverhalen over gehackte en gewiste crypto-wallets. Met gouden munten loop je dat risico alvast niet.

 

  • Geen gespecialiseerde kennis vereist: Niet iedereen heeft een geoefend oog om een echte van een valse diamant te onderscheiden. Voor het kopen van gouden munten heb je nihil kennis of ervaring nodig. Dat is bij beleggingen in aandelen of andere financiële beleggingsinstrumenten toch heel anders.

 

  • Lage kosten: Zelfs als je betaalt voor de opslag van je munten, is dit nog niets vergeleken met de kosten en de hoofdpijn van pakweg beleggen in vastgoed. Je moet niet eens een beroep doen op een wisselagent om gouden munten te kopen en te verkopen. En verkoop je – om redenen van prijsgarantie en veiligheid – toch aan een goudwisselkantoor of een professionele goudhandelaar, zijn de kosten beperkt.

 

Hoe weet je hoeveel je gouden munten waard zijn?

Hoewel de gezichtswaarde van een gouden munt eenvoudig is vast te stellen, is de werkelijke waarde niet iets wat je op het eerste zicht kunt zien. Het is eerder een combinatie van de volgende eigenschappen:

  • Aantal karaat
  • Actuele goudprijs
  • Gewicht
  • Esthetische aspecten
  • Muntjaar
  • Fysieke toestand
  • Zeldzaamheid
  • Verzamelwaarde

 

Gelukkig bestaan er handige online calculators om snel een eerste inschatting te krijgen van de waarde van je gouden beleggingsmunten. Voor een meer accurate waardebepaling, en om de hoogste prijs te krijgen voor je goud, raden we aan om je munten te laten taxeren door een professionele goudhandelaar of gecertificeerd taxateur. Goede raad is in dit geval letterlijk goud waard!

 

Hoe makkelijk en veilig verkopen?

Als trotse bezitter van een mooie collectie beleggingsmunten bepaal jijzelf waar je ze verkoopt: online of offline. Je kunt je gouden munten ook altijd aanbieden aan de hoogste bieder op een veilingsite, maar dan krijg je niet noodzakelijk ook de beste prijs.

 

Geloof het of niet, maar je zult online doorgaans betere prijzen vinden dan bij de goudhandelaar in de stad, zelfs inclusief verzekerings- en verzendkosten. Een bakstenen goudwisselkantoor heeft immers veel meer algemene kosten dan een online goudhandelaar.

 

Enkele dingen om in de gaten te houden bij de keuze van een online goudhandelaar:

  • Biedt de handelaar een gratis taxatiepakket aan? Zijn ook de verzendkosten gratis?
  • Werkt de goudhandelaar met gecertificeerde taxateurs en krijg ik wel echt de hoogste prijs voor mijn munten?
  • Wordt er een commissie aangerekend en hoeveel bedraagt die?
  • Is de verzending van mijn kostbare gouden munten verzekerd?
  • Kan ik mij nog bedenken en hoe zit het dan met de retourzending? Zijn hier eventueel kosten aan verbonden?
  • Biedt de betrokken online handelaar een goede klantenservice? Zijn ze bereikbaar via verschillende kanalen zoals telefoon, mail of contactformulier?
  • Kan ik eventueel toch terecht op een fysieke locatie voor een vertrouwelijk en persoonlijk gesprek met een specialist?
  • En last but not least: Hoe snel betaalt de goudhandelaar mijn gouden munten?

 

Conclusie: een gouden investering op lange termijn

Ben je op zoek naar een investering op lange termijn dan zijn gouden munten zeker het overwegen waard. Gouden munten hebben een intrinsieke waarde die stabiliteit creëert in je beleggingsportefeuille en zijn niet onderhevig aan de onvoorspelbare grillen van de economie.

 

Haal klinkende munt uit je gouden munten door een beroep te doen op een gereputeerd online goudhandelaar!